Jag hittar inte mitt skyddsrum?


Charlotta Hammar <lottahammar82@gmail.com>

Bilagor

21 feb. 2020 11:41


till registrator


Hej! Jag bor på Styrsö och ville veta var mitt skyddsrum fanns. Jag hittade bifogade karta. Till min förvåning ser jag varken någon röd eller gul triangel på Styrsö. 


Betyder detta att det inte finns något skyddsrum?


Med vänliga hälsningar, Lotta Hammar


Skyddsrum <skyddsrum@msb.se>

21 feb. 2020 12:48


till mig


Hej,

Det stämmer att det inte finns några skyddsrum på Styrsö. I länken nedan finner du en karta där du kan se vart du har närmsta skyddsrum.

https://www.msb.se/sv/verktyg--tjanster/skyddsrumskarta/

Med vänlig hälsning

Emma Boström

Skyddsrumshandläggare


Charlotta Hammar <lottahammar82@gmail.com>

21 feb. 2020 13:24


till Skyddsrum


Tack för svar!


Är det inte konstigt att det inte finns något skyddsrum på någon av öarna i Göteborgs södra skärgård? Militären besitter ju en del områden på öarna, finns det inget litet rum där civilbefolkningen skulle få låna vid en eventuell kris? Eller ska vi vänta in färjan för att ta oss till närmsta skyddsrum på fastlandet? Vid en kris kan jag tänka mig att färjetrafiken är inställd. Då sitter vi där, utan skyddsrum. Är det tänkt att det ska vara så?


Bästa hälsningar, Lotta Hammar


Skyddsrum <skyddsrum@msb.se>

21 feb. 2020 14:43


till mig


Hej,

När skyddsrummen byggdes utgick man från där acceptabla alternativ till fysiskt skydd inte kunde antas finnas och där hotbilden ansågs som störst. Tät och instängd bebyggelse genererar en sådan situation och det är dessa områden som ska vara i fokus för skyddsrumsverksamheten och prioriterade för underhåll. Det är anledningen till varför det finns områden som saknar skyddsrum.

Det är svårt att ge dig ett direkt svar nu om vart du ska vägen vid en eventuell kris eftersom lägesbilden då kan se olika ut. Men i nödfall kan du bege dig till annat skyddande utrymme såsom källare, tunnel eller liknande. Om det saknas skyddsrum eller råder brist på skyddsrum i ett område är alternativet att utrymma till säkrare plats eller område.

Hoppas det gav svar på dina funderingar!


////ENGLISH TRANSLATION////


Subject: I can’t find my shelter?


Me:

Hi, I live on the island Styrsö and can’t find my shelter. I found a map on the Internet but I can’t see either a red or a yellow triangle on Styrsö. Does this mean that there is no shelter?


Shelter people:

That’s correct, there are no shelters on Styrsö. 


Me:

Isn’t that strange? Where am I supposed to go in case of an emergency? What if the ferry doesn’t come to pick me up?


Shelter people:

I don’t know. Then you are on your own. Maybe you can find a tunnel?


Using Format